woensdag 14 juli 2010

Laatste dag in Horta


Het is goed toeven in Horta. Voor je het weet is het al weer tijd om te vertrekken. Dat mag inmiddels ook wel, want anders komen we nooit aan in Nederland. Horta is een bijzondere plaats. Het is een verzamelpunt van mensen overal uit de wereld die de liefde voor zeilen en zeilboten gemeen hebben. Je komt er van alles tegen: solozeilers, charterboten, oceaanzwervers, families, vrienden, mensen die blijven plakken op de Azoren. Ook kom je de meest bijzonder boten tegen. Moderne kieljachten, catamarans, een enkele klassieker en Swan's natuurlijk. Opvallend is dat je geen mondaine boten en mondaine mensen tegenkomt. Misschien heeft het te maken met de afgelegen ligging. Je moet toch echt wel weten wat oceaanzeilen is om hier terecht te komen. En de hele plaats Horta is daarvan doortrokken. Heerlijk om dat mee te maken.

Kees is inmiddels naar huis, John en Sietse zijn aan boord gekomen. Jammer dat Kees naar huis moest, maar de beschikbare tijd was op. Inmiddels is'ie weer bij zijn gezin en dat is ook heel wat waard.


We zijn ook enkele Swan's tegengekomen en dat schept direct een band. Een Swan 40 uit 1972 die op de kant lag met een probleem met de afdichting van de schroefas. Verder was de boot tot in de puntjes verzorgd. Uiteraard een praatje gemaakt met de eigenaren en zij zijn ook bij ons aan boord geweest. Ze zijn nu vertrokken naar Terceira (één van de andere eilanden van de Azoren) en daarna vertrekt de eigenaar solo naar Spanje. Ik heb het gevoel dat we die boot nog wel eens tegen zullen komen.

Verder een andere S&S Swan 47, Live Edge, hull nummer 6. Deze boot is van een Zweedse familie die al een hele tijd aan het rondtrekken is. Uiteraard ook hier even binnen gekeken. Mooi om te zien hoe de verschillen tussen beide boten zijn.

Ook lag er een Swan 51, Star Chaser. De eigenaar is een Nederlander die al heel lang in Zuid-Engeland woont en met zijn boot charters vaart. Enthousiaste kerel, in de supermarkt kwamen we hem ook weer tegen met zijn bemanning om inkopen te doen. Ze gaan naar Sardinië voor één of andere Swan happening. Mooi om te zien hoe ruim zo'n Swan 51 van binnen is. Het verschil met de onze is groot.

De afgelopen dagen zijn we druk geweest met allerlei klussen. De belangrijkste was de motor/gearbox. Het leek er eerst op dat de gearbox kapot was, maar uiteindelijk bleek het niet meer te zijn dan een motorsteun c.q. trillingsdemper die los zat. Hierdoor ontstond een klapperend geluid dat we eerst toeschreven aan de gearbox.

Verder hebben we nog wat schade opgelopen, niet door onze schuld, maar toch. Net toen de monteur met de motor bezig was, moest de boot verplaatst worden. Laan en Ankie zagen dat niet zitten, met als gevolg dat de mensen van de marina dat zelf wel even zouden doen. Hadden ze al honderden keren gedaan. Ja, dat zal wel, maar deze keer ging het fout. Het sleepbootje probeerde de boot af te stoppen, maar parkeerde Mandate met de preekstoel tegen een andere boot aan. Andere boot had geen schade, maar de preekstoel van Mandate was ontzet. Gelukkig waren ze van de marina zo vriendelijk om het binnen 48 uur weer te herstellen.

Allerlei anders klusjes zijn ook opgelost, boodschappen gedaan, gibfiles gedownload, weerkaarten opgehaald, water getankt en diesel bijgevuld. We zijn weer klaar om te vertrekken en dat gaan we nu dan ook doen. Vanmiddag gooien we de boel los en dan gaan we. Plan is om naar Falmouth in Zuid-Engeland te varen. Mocht het snel gaan, dan varen we wellicht in één keer door naar IJmuiden. Tussendoor laten we wel weten hoe we dat gaan doen.

2 opmerkingen:

 1. Goed dat jullie weer op weg zijn, het klinkt al bijna als een routine.
  Ik hoor het wel waar jullie zijn, iets langere sms zijn me beloofd.
  Gerrit, Sietse, Laan , Ankie en John passen jullie op elkaar, zie jullie wel ergens weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste vrienden,

  Veel succes op "leg 2". Ik leef met jullie mee! Mooi dat het geratel slechts een demper is, dat scheelt veel ergernis en montagekosten.

  Hier is de juridische strijd begonnen om de kosten van het verdwenen zeilpak. Goed dat ik ooit luchtrecht heb gedaan. Ik zet de tanden erin!

  De familie reageert trouwens wat vreemd op de roep "fruithapje" na elke maaltijd. Enjoy them while they last!

  Cheers,
  Kees

  BeantwoordenVerwijderen

Waar zijn we?

Read more at http://www.marinetraffic.com/en/p/embed-map#Sok9mAq4KbYWFDW0.99

Het weer in Bristol