dinsdag 20 juli 2010

Dronken smurfen

Ankie kende hem al. Maar voor de rest was ie nieuw: het Portugees oorlogsschip (physalia physalis). Midden op de oceaan zagen we plotseling kleine zeiltjes. Ze voeren als dronken smurfen. Maar ze kwamen vooruit, en konden zelfs overstag gaan en opkruisen! Het waren paarse kwallen die vanuit hun schotel een doorzichtig zeiltje opblazen. Nou ja, 'zeiltje' .... het zeil lijkt op pizza calzone. Niet bepaald high-aspect.


Het Portugees oorlogschip is geen kwal maar een joint venture tussen vier soorten poliepen. Eén soort maakt het zeil, één soort vormt tentakels, nummer drie speelt voor mond, en de vierde doet de voortplanting. De tentakels kunnen 70 meter lang worden! Hij blaast het zeil op als ie gaat vissen aan de oppervlakte. Bij storm laat ie het zeil leeglopen, en zakt naar stille wateren.

Voor mensen is de steek pijnlijk maar meestal niet dodelijk. Een steek kan leiden tot koorts, shock of ademhalingsproblemen. Soms verdrinkt een zwemmer door pijn en verlamming. Maar de lederschildpad geeft niks om dat gif. Die vreet dagelijks een hele Portugese armada op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Waar zijn we?

Read more at http://www.marinetraffic.com/en/p/embed-map#Sok9mAq4KbYWFDW0.99

Het weer in Bristol