zondag 13 juni 2010

Weerbericht via satelliet

Irridiumtelefoon, externe antenne en laptop

Wil je de oceaan over, dan is het essentieel om over goede weerinformatie te beschikken. "Nou, dan kijk je toch even op internet", is dan een voor de hand liggende reactie. Echter, op de oceaan is er geen internet. Als je meer dan 50 mijl uit de kust bent, ben je zo goed als onbereikbaar. Er zijn maar een paar mogelijkheden: een SSB radio (ook wel "kortegolfradio" genoemd) of een satelliettelefoon. Voor het opvragen van weerberichten gaan we een satelliettelefoon gebruiken.

Bij SatComm in Nieuw-Vennep hebben we een Irridium satelliettelefoon gehuurd met een externe antenne en een kabelset om de telefoon aan een laptop te koppelen. Op de laptop is software geïnstalleerd om met de satelliettelefoon een verbinding op te bouwen en contact te maken met het internet. Is de verbinding eenmaal gemaakt, dan wordt met een ftp-script automatisch contact gemaakt met een ftp-server van de NOAA en worden tekstweerberichten en weerkaartjes opgevraagd. Uiteraard is van tevoren uitgezocht wat we moeten hebben en waar het te vinden is.

Even het internet op, zoals je thuis gewend bent, is er niet bij. De bandbreedte die je met een Irridiumtelefoon kunt halen is maximaal 9,6 kbs. Dat is véél minder dan we thuis gewend zijn. Met een ADSL-verbinding heb je al snel een bandbreedte van 20 Mbs, dat is 2000 keer zo snel. Bovendien kost elke minuut verbinding met een Irridiumtelefoon € 1,49. Even googelen laat je dan wel uit je hoofd!

Elke pc of laptop haalt tegenwoordig automatisch updates op van het internet. Dat wil je ook niet als je met je Irridiumtelefoon aan het internet hangt. Voor je je huis-tuin-en-keuken-laptop kunt gebruiken voor het downloaden van weerkaartjes midden op de oceaan moet'ie eerst goed geprepareerd worden. Alle programma's moeten nagelopen worden om de automatische updates uit te schakelen. Ook moeten bluetooth en wifi "kaarten" uitgeschakeld worden, want die gebruik je toch niet op zee. Ze gebruiken echter wel stroom en dat heeft niet veel zin.

Zijn de weerkaartjes eenmaal binnen, dan moet je ze nog op papier zien te krijgen. Een weerkaart analyseren op het beeldscherm gaat niet zo gemakkelijk. Daarom hebben we een mobiele printer (op batterijen) gekocht om de weerkaartjes uit te printen. De laptop kan dan zo snel mogelijk weer uit.

 Weerinfo opvragen met een ftp-script

1 opmerking:

  1. HI Gerrit, Neem voor de zekerheid ook nog even het nummer van de weerkamer van MeteoVista/WeerOnline.nl mee ;-)

    Succes en veel groetjes,
    Marca

    BeantwoordenVerwijderen

Waar zijn we?

Read more at http://www.marinetraffic.com/en/p/embed-map#Sok9mAq4KbYWFDW0.99

Het weer in Bristol