vrijdag 11 juni 2010

De grote plas over

 De route over de Atlantische Oceaan

Ziezo, boot gekocht, nu moet'ie nog naar Nederland. Tsja, hoe gaan we dat aanpakken. In theorie is het niet zo moeilijk. Het gemakkelijkste is de boot in de VS op een schip zetten en naar Nederland laten varen. Je bent dan overal vanaf, ook van een flink bedrag overigens. Een andere mogelijkheid is een delivery: een bemanning inhuren die de boot naar Nederland zeilt. Als laatste is er nog een andere mogelijkheid: zelf overvaren.
De keuze was niet echt moeilijk. De boot is gemaakt om de oceanen te bevaren, er zijn zat mensen die zoiets eerder hebben gedaan en het is een mogelijkheid die ik waarschijnlijk maar één keer in mijn leven krijg. Dus: doen!
Tot zover de theorie, nu de praktijk. Ik heb nog nooit op een oceaan gezeild, wel een paar keer de Noordzee over geweest, maar veel meer ook niet. De enige manier waarop ik het zou aandurven is met een ervaren bemanning die weet hoe zoiets gaat en wat er bij komt kijken. De bemanning is inmiddels gevonden en nu gaat het gebeuren: we gaan de Atlantische Oceaan over.

Het vinden van een goede bemanning is overigens verhaal apart. Als je andere zeilers vertelt van je plannen zijn er heel veel die zeggen: "Oh, ik wil wel mee!" Als puntje bij paaltje komt, blijkt dat de werkelijkheid heel wat weerbarstiger is. Je moet 5 weken vrij kunnen nemen van werk en andere verplichtingen en wanneer we weggaan of terugkomen is niet helemaal precies aan te geven. Dan vallen er al snel heel wat af.

Het team is nu compleet: skipper Ankie, first mate Laan, crew Kees en ik-zei-de-gek. Op de Azoren komt zoon van 14 aan boord. We vertrekken rond 21 juni uit Bristol, RI, varen vervolgens in ongeveer tweeënhalve week naar de Azoren, van de Azoren in anderhalve week naar Falmouth, UK en dan in een week naar Lemmer. Totale duur van de trip is 5 weken, als het weer mee zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Waar zijn we?

Read more at http://www.marinetraffic.com/en/p/embed-map#Sok9mAq4KbYWFDW0.99

Het weer in Bristol